De spelar huvudrollerna i kommande SVT-serien Jag for ner till bror

I produktion TV-serie

Nu är det klart att det blir Amanda Jansson som spelar huvudrollen Jana Kippo i den kommande SVT-serien Jag for ner till bror baserad på den älskade och hyllade romanen av Karin Smirnoff. Hon får sällskap i ensemblen av Jakob Öhman i rollen som John och Rasmus Johansson i rollen som Bror. För regin svarar Sanna Lenken som också står bakom hyllade SVT-serierna Tunna blå linjen och Smärtpunkten. Manuset är skrivet av Karin Arrhenius, som tidigare prisats för sitt arbete med Händelser vid vatten. Inspelningarna kommer att äga rum i Norrbotten med start i februari nästa år, och serien förväntas ha premiär vintern 2025.

– Boken Jag for ner till bror är min starkaste läsupplevelse någonsin och att nu få ta mig an att gestalta självaste huvudrollen Jana Kippo känns stort, utmanande och fantastiskt, säger Amanda Jansson om rollen.

 – Jag fick bekanta mig med Jana Kippo när jag i våras spelade henne i föreställningen Jag for ner till bror på Teater Västernorrland och det ska bli väldigt spännande att få utveckla det i denna tv-serie. Jag ser också väldigt mycket fram emot att återigen få jobba tillsammans med Sanna. En mer driven, ödmjuk och engagerad regissör är svår att hitta, fortsätter hon.

Amanda Jansson har tidigare gjort sig känd för det svenska folket genom rollen som polisen Sara i den mycket omtyckta serien Tunna Blå Linjen och under 2024 spelade hon också en av huvudrollerna i långfilmen Stormskärs Maja.

I rollen som John ser vi den finlandssvenska regissören och skådespelaren Jakob Öhrman. Han är en av grundarna och konstnärliga ledarna för teatergruppen Nya Rampen och känd som rollen Krister i filmserien om Rebecka Martinsson.

Jana Kippos tvillingbror Bror spelas av Rasmus Johansson. Den Kalmar-baserade skådespelaren Rasmus Johansson är just nu högaktuell i det satiriska kostymdramat Härlig är jorden på Stockholms stadsteater.

Regissören Sanna Lenken har tidigare arbetat med de hyllade och prisbelönade SVT-serierna Tunna Blå Linjen och Smärtpunken. Utöver det har hon två gånger vunnit Kristallbjörnen vid Berlinale för långfilmerna Min lilla syster och Comedy Queen.

– Jag är djupt tacksam över att få jobba med den här trion. Det är tre skådespelare som under sina provfilmningar visat ett stort mod i att blotta sig och kasta sig ut. Vi ska jobba för att hitta djupt ner i Smirnoffs karaktärer och försöka gestalta sårbarhet, styrka och gränslöshet, eller det universellt mänskliga om man vill, säger seriens regissör Sanna Lenken.

Jag for ner till bror är en spännande och starkt berörande historia som följer Jana Kippo, som efter många år återvänder till sin hemby i Västerbotten för att rädda sin alkoholiserade tvillingbror. I en värld fylld av gamla minnen och dolda hemligheter förälskar sig Jana i en man som påstås ha dödat sin fru Maria, kvinnan som även var hennes brors stora kärlek. Men vem var Maria, som Jana aldrig tidigare hört talas om? Och hur dog hon egentligen? Ju mer indragen Jana blir, desto mer tvingas hon konfrontera sina egna förträngda minnen från sin uppväxt.

Romanen har blivit en stor framgång både i Sverige och internationellt och har etablerat sig som den mest sålda romanen i Sverige de senaste fem åren.

Filmlance producerar i en samproduktion med SVT och Filmpool Nord.  Anna Wallmark är seriens producent på Filmlance. Exekutiv producent på SVT är Amna Maksumic.  Nordisk Film svarar för den internationella distributionen. Serien i fyra avsnitt planeras ha premiär i SVT och på SVT Play vintern 2025.