”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff blir tv-serie i SVT

I produktion TV-serie

Nu bekräftar SVT bekräftar nu att ”Jag for ner till bror” blir dramaserie på fyra avsnitt baserad på Karin Smirnoffs roman med samma namn. Serien ska spelas in i Norrbotten med start i februari 2025 och med planerad premiär senhösten 2025.

Sanna Lenken – hon har tidigare varit huvudregissör för ”Tunna blå linjen” samt gjort SVT:s miniserie ”Smärtpunkten” – ska regissera de fyra avsnitten. Karin Arrhenius som senast skrev serien ”Händelser vid vatten” har skrivit manus.

– Det ska bli en spännande utmaning att gestalta Karin Smirnoffs originella och fantastiska roman. Jag ska göra allt jag kan för att förvalta berättelsen och göra den lika drabbande som romanen, säger Sanna Lenken i en kommentar.

Ännu finns inga bekräftade uppgifter om vilka skådespelare som ska ingå i seriens huvudensemble.

SVT beskriver dramaserien ”Jag for ner till bror” som en ”spännande och starkt berörande historia”. I fokus står rollfiguren Jana Kippo, som efter många år återvänder till sin hemby i Västerbotten för att rädda sin alkoholiserade tvillingbror.

I en värld fylld av gamla minnen och dolda hemligheter förälskar sig Jana i en man som påstås ha dödat sin fru Maria, kvinnan som även var hennes brors stora kärlek. Men vem var Maria, som Jana aldrig tidigare hört talas om? Och hur dog hon egentligen? Ju mer indragen Jana blir, desto mer tvingas hon konfrontera sina egna förträngda minnen från sin uppväxt.

”Jag for ner till bror” produceras av Filmlance i en samproduktion med SVT och Filmpool Nord. Anna Wallmark är seriens producent på Filmlance, som är del av Banijay. Exekutiv producent på SVT är Amna Maksumic.  Nordisk Film har hand om den internationella distributionen.

Producent: Anna Wallmark